Na wrześniowe urodziny syna upiekłam dwa torty, pierwszy przeznaczony był dla dzieci, drugi dla starszych gości. Poniżej ten pierwszy;
Tort czekoladowo- budyniowy
Biszkopt:
Upiekłam dwa biszkopty w foremce o średnicy 26 cm, każdy z nich po wystygnięciu przekroiłam na pół. Tak uzyskałam 4 blaty biszkoptowe.
Składniki na 1 biszkopt:
- 4 całe jajka
- 1 szkl.cukru
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- można dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
Krem:
- 2 budynie waniliowe z cukrem (takie na pół litra mleka każdy)
- 2 szkl. mleka
- 250 g ciemnej gorzkiej czekolady
- 400 g miękkiego masła
- 1/4 szkl. cukru pudru
Do przygotowania budyniu użyć połowę ilości potrzebnego mleka czyli 2 szkl. Osudzić.
Czekoladę roztopić, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, powoli wlewać czekoladę dalej ucierając. Budyń zmiksować na gładko. Połączyć z masą maślaną.
Blaty nasączyć zimną herbatą i przełożyć kremem.
Udekorować według uznania.
Smacznego.
Masa budyniowa to klasyk mojego dzieciństwa. Takiej czekoladowej nigdy nie jadłam i muszę przyznać, że bym się skusiła, bez dwóch zdań.
OdpowiedzUsuń