czwartek, 29 września 2011

Bułgarskie klopsiki

Bułgarskie klopsiki


  • 1 kg  mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 średnia fioletowa cebula
  • przyprawy: sól, czarny pieprz, utłuczone ziarna kolendry, zmielony kumin,słodka papryka
  • 4-5 pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • trochę zielonej pietruszki
Paprykę opalić nad ogniem i włożyć szybko do worka foliowego, gdy ostygnie ściągnąć skórkę. Pomidory naciąć lekko na krzyż, sparzyć i ściągnąć skórkę. Cebulę obrać. Paprykę, pomidory i cebulę pokroić w małą kostkę.
Mięso doprawić wyżej wymienionymi przyprawami, dodać cebulę, dobrze wymieszać.
Uformować kulki o średnicy około 3 cm.

W garnku zagotować wodę, dodać pomidory i paprykę. Następnie wkładać mięsne klopsiki do wody, gotować do miękkości.
Jeżeli to potrzebne, doprawić sos solą i pieprzem. Nie trzeba zagęszczać sosu, zrobią to rozgotowane warzywa.

Podawać ciepłe, najlepiej z pieczonymi ziemniakami.

Smacznego.

1 komentarz: