Pulpa pomidorowa
To chyba jeden z najprostszych przepisów.
Wystarczy pomidory dobrze umyć, odciąć "dupki", przekroić na pół i wrzucić do blendera.
Ja nie obieram pomidorów ze skórki, bo po co wyrzucać witaminy znajdujące się bezpośrednio pod skórką i po co dodatkowo przysparzać sobie dodatkowej roboty. Mój blender naprawdę solidnie rozbija wszystko. Taką pulpę wlewamy do garnka, najlepiej z grubym dnem i stawiamy na średni ogień. Gotujemy do uzyskania odpowiadającej nam konststencji , solimy i przelewamy wrzącą pulpę do słoików ( te na zupę robię rzadsze, po co tyle odparowywać, jeśli do zupy i tak trzeba będzie dodać wody). Słoiki odwracam zakrętkami do dołu i zostawiam do ostygnięcia.
Sos pomidorowo- paprykowo- cebulowy
Bazę pomidorową robimy dokładnie jak jest wyżej opisane.
Paprykę odpestkowujemy, kroimy na cząstki i podduszamy na małej ilości oleju.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju.
Teraz już tylko łączymy wszystkie warzywa ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Nie dodaję więcej przypraw, bo po otwarciu zimą słoika mam szansę po doprawieniu uzyskania różnych smaków tego samego sosu.
Po nałożeniu sosu do słoików, zakręcamy pokrywki i krótko pasteryzujemy .
Smacznego.
pyszna czerwień!
OdpowiedzUsuń