poniedziałek, 26 września 2011

Placki cukiniowo-marchewkowe

Dzieciaki mają czasem dość słowa -"cukinia". Dlaczego? Bo ja bardzo cukinię lubię i to w różnych wariacjach: na ciepło, na zimno, a nawet na surowo. Tym razem cukinia pojawiła się w postaci

Placków cukiniowo-marchewkowych


  • 6 średniej długości, Chudych cukinii ( takich, którym nie trzeba łyżeczkować pestek)
  • 3 marchewki
  • 2 duże jajka
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • sół, biały pieprz
  • trochę drobno posiekanego rozmarynu
  • olej do smażenia
Cukinie umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski i trochę posolić, odstawić.
Marchewki zetrzeć na tarce z małymi oczkami ( nie na tarce papkowej). Cukinię lekko odcisnąć, połączyć z marchewką, przyprawami, mąką. Zostawić do lekkiego przegryzienia ( u mnie było to 30 minut).
Smażyć na oleju z obu stron. Podawać ciepłe polane łyżką gęstej śmietany.

Smacznego

1 komentarz:

  1. Ostatnio właśnie myślałam o ziemniaczano-cukiniowych ;-)

    OdpowiedzUsuń