środa, 28 września 2011

kolejny odcinek z serii przetwory: truskawki i papryka

tym razem o słoikach, które już zdążyły sięnawet trochę zakurzyć w garażu i o papryce.

Zakurzone słoiki to te, którym dopiero teraz zrobiłam fotki, których nie robię dużo ze względu na alergików, a które gdy otwieram, przybliżam się myślami do ciepłych słonecznych dni, po zimie.
Mowa oczywiście o truskawkach.

Dżem truskawkowy



Nie jest to dżem typu smażymy i studzimy kilka dni. Najbardziej niewdzięczną pracą do wykonania jest odszypułkowanie owoców.
Umyte i oczyszczone owoce kroimy na połówki lub ćwiartki. Porcję owoców zasypujemy połową szklanki cukru i odstawiamy, aż wypuszczą sok. Powstały sok wlewamy do garnka, dodajemy sok z połowy cytryny oraz połówkę cytryny ( wyłowimy ją potem) i połowę porcji owoców. Stawiamy na bardzo małym ogniu i gotujemy do rozpadnięcia się owoców. Pamiętajmy by zamieszać zawartość i uchronić przed przypaleniem. U mnie trwało to ok 40 minut. Po tym czasie dodajemy resztę owoców, dosładzamy ( ilość cukru dozujemy w zależności od słowkości owoców) i gotujemy ok 15 minut.
Gorący dżem przekładamy do słoików, szybko zakręcamy i odwracamy.
Studzimy.

Papryka


  • papryka-odpowiednią ilość kilogramów ( u mnie 10 kg czerwonej, 2 kg żółtej, 2 kg zielonej i 1 kg białej)
  • ocet zwykły 10%
  • gorczyca biała- kilka torebek
  • kilka główek czosnku
  • cukier
  • sól
  • rękawiczki jednorazowe ( po papryce zawsze mam duży problem, by ręce doprowadzić do naturalnego koloru)
Przygotować sobie "linię produkcyjną i pracowników" czyli dać dzieciakom trochę zabawy w postaci umycia papryki. Przecinamy warzywo na pół i wypestkowujemy.
Każdą połówkę przekrawamy na paski i wkładamy do słoików. Do każdego słoika wsypujemy po 3/4 łyżeczko gorczycy i dodajemy pół zabku czosnku ( jak ktoś nie lubi, można go pominąć)
Przygotowujemy zalewę:
Na 1 litr wody:
  • 30 dkg cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżka soli
Zalewę gotujemy do rozpuszczenia się sypkich składników i zalewamy nią paprykę.
Tak przygotowane słoiki pasreryzujemy kilka minut.
Ja wkładam kilka słoików do szerokiego garnka, zalewam do połowy gorącą wodą i stawiam na gazie. Od momentu gdy woda zagotuje się, mierzę ok 5-7 minut i wyciągam gorące słoiki, jednocześnie odwracając je zakrętkami na dół.
Uwaga istnieje ryzyko poparzenia się.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz