Część musu z upieczonych dyń zawekowałam i stoją już na półkach w garażu. Po zrobieniu sernika dyniowego, zostało mi jeszcze trochę twarogu, tak powstała z tego przepisu
Krajanka dyniowo - serowa
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
- 115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
- szczypta soli
- 1 szklanka orzechów pekan (lub włoskich)
- 3/4 szklanki płatków owsianych
Grudki ze szklanki rozsypać na inną blaszkę ( będziemy je podpiekać)
Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Na 5 minut przed końcem na niższy ruszt piekarnika włożyłam blaszkę z grudkami i tak je podpiekłam. Jeśli nie możecie ustawić kilku rusztów na raz w piekarniku, to można podpiec grudki osobno.
Masa dyniowo - serowa
Składniki:
- 225 g twarogu do wypieków ( ja dałam 250g)
- 3/4 szkl. musu/puree z dyni
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1 jajko
- 1i1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru ( pominęłam)
Ta krajanka smakowała nam bardziej niż sernik dyniowy. Na pewno będę piekła ją w przyszłości.
Smacznego.
Bardzo mi sie ta krajanka podoba :)
OdpowiedzUsuńAniu, widzę, że dynia wprost zawładnęła Twoją kuchnią. :)
OdpowiedzUsuńKocham krajanki maści wszelakiej - może to dobry sposób na oswojenie dyni? Wyglądają pysznie, skradnę jeden kwadracik...;)
OdpowiedzUsuńpojadlabym takie dobroci:)
OdpowiedzUsuń