krupnik
Do garnka wlewamy zimną wodę i wkładamy kilka kawałków np. pręgi wołowej. Mogą to być też kości od schabu plus kawałek innego mięsa. Garnek stawiamy na gazie i gotujemy na małym ogniu.
W międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę lub plasterki: kilka marchewek, 3-4 ziemniaki, 2 pietruszki. Dodatkowo potrzebujemy po 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej tzw. pęczak i jęczmiennej średniej wiejskiej. Można dodać tylko jeden gatunek kaszy. Warzywa oraz kasze dodajemy do garnka. Solimy, pieprzymy i gotujemy do miękkości. Ja, jeśli mam w zapasie "dosmaczam" taki krupnik przez dołożenie kilku suszonych grzybków.
Smacznego.
U mnie też dziś był krupnik. Dodatkowo z ziemniakami, kroplą słodkiej śmietany i koniecznie koperkiem. Bardzo lubimy!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam