wtorek, 11 października 2011

Krajanka dyniowo - serowa

trzeba iść za ciosem...
Część musu z upieczonych dyń zawekowałam i stoją już na półkach w garażu. Po zrobieniu sernika dyniowego, zostało mi jeszcze trochę twarogu, tak powstała z tego przepisu

Krajanka dyniowo - serowa




Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
  • szczypta soli
  • 1 szklanka orzechów pekan (lub włoskich)
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
Wszystkie składniki włożyłam do misy robota wyposażonego w noże i zmiksowałam ( powstało ciasto grudkowate, coś jak na początku kruche). Ok. szklanki "grudek" odłożyć, a resztą wylepić prostokątną formę, wyłożoną papierem do pieczenia. Moja blaszka miała wymiary 23*29 cm.
Grudki ze szklanki rozsypać na inną blaszkę ( będziemy je podpiekać)
Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Na 5 minut przed końcem na niższy ruszt piekarnika włożyłam blaszkę z grudkami i tak je podpiekłam. Jeśli nie możecie ustawić kilku rusztów na raz w piekarniku, to można podpiec grudki osobno.

Masa dyniowo - serowa

Składniki:
  • 225 g twarogu do wypieków ( ja dałam 250g)
  • 3/4 szkl. musu/puree z dyni
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1i1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru ( pominęłam)
Wszystkie składniki zmiksować razem i wylać na podpieczony spód. Piec 20 -25 minut. Wyjąć na chwilę by rozsmarować na wierzchu śmietanę ( 1 szkl.kwaśnej śmietany wymieszać z 3 łyżkami cukru i 1 łyżką cynamonu). Wstawić na 5-7 minut do piekarnika. Ostudzić. Na zimnej karjance rozsypać wcześniej podpieczone grudki. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Ta krajanka smakowała nam bardziej niż sernik dyniowy. Na pewno będę piekła ją w przyszłości.

Smacznego.

4 komentarze:

  1. Bardzo mi sie ta krajanka podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu, widzę, że dynia wprost zawładnęła Twoją kuchnią. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham krajanki maści wszelakiej - może to dobry sposób na oswojenie dyni? Wyglądają pysznie, skradnę jeden kwadracik...;)

    OdpowiedzUsuń