Czekoladowe ciasto z gruszkami
Macie tak czasem, że przygotowujecie zdjęcia do zamieszczenia na blogu, ale nagle musicie się od tego oderwać. Tak było ze zdjęciami tego ciasta. Przepadło w plikach komputera, ale szczęśliwie się odnalazło. Fajne w nim jest to, że należy do ciast tzw. dużej blachy, łatwych w przygotowaniu, całorocznych ( wypełnienie można zmieniać ).
Składniki:
- 6 jajek
- 1 szkl. drobnego cukru
- 250g margaryny ( temperatura pokojowa, ma być miękka)
- 1,5 szkl. mąki ziemniaczannej
- 0,5 szkl. mąki pszennej
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 kg twardszych gruszek
Całe jajka ubić z 3/4 szkl. cukru prawie do białości. W drugiej misce utrzeć miękką margarynę z 1/2 szkl.cukru. Powoli dodawać naprzemiennie łyżkę masy jajecznej, łyżkę składników sypkich. Gotowe ciasto jest dość gęste. Wyłożyć połowę na dużą prostokątną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Gruszki obrać, odszypułkować i pokroić na części. Połowę powgniatać w ciasto, przykryć drugą połową ciasta i powkładać resztę gruszek.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Smacznego.
fajne są takie ciacha :)
OdpowiedzUsuń