czwartek, 13 października 2011

zapiekanka z mięsem, ziemniakami i bakłażanami


Nie napiszę,że zrobiłam musaką ale coś podobnego. Ot po prostu, syta zapiekanka na obiad.
Z podanej porcji wyszedł obiad dla ok. 9 osób.

*Najpierw bakłażany (4 sztuki ) trzeba pokroić w plastry, posolić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Można je zgrilować lub podsmażyć na patelni na małej ilości oleju.
*3 zwykłe żółte cebule obrać, pokroić w kostkę i razem z 3 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę podsmażyć na małej ilości oleju.
*Mięso mielone ( mieszane - trochę wołowiny, łopatki, karkówki- razem ok1 i 1/2 kg) dodać do cebuli i czosnku, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, odrobiną kuminu. Poddusić do miękkości.
*2 kg ziemniaków obrać i pokroić w plasterki.
* przygotować sos beszamelowy
           W garnku na małym ogniu rozpuścić 200g masła, dodać 3/4 szkl. mąki pszennej i dobrze wymieszać ( tak jak robi się zwykłą zasmażkę). Zdjąć z ognia, dolewać powoli 1 litr mleka, mieszać. Postawić na ogniu, mieszać, dolewać kolejny litr mleka. Sos zgęstnieje. Doprawić solą, białym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.

Formy prostokątne do zapiekania włożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Na dno wlać sos beszamelowy, na nim ułożyć warstwę ziemniaków, polać sosem. Teraz warstwa mięsa i bakłażanów. To wszystko polać obficie sosem i ułożyć warstwy od nowa: ziemniaki, mięso, bakłażany, sos.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 60-80 minut.
Podawać gorące.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz