poniedziałek, 17 października 2011

95 imieniny

W tym roku na imieniny babci zrobiłam biały tort. Były to już 95 imieniny mojej babci ( a tak naprawdę ma 95 lat  i prawie 5 miesięcy). Fizycznie jast w dość dobrej formie, jak na takie lata.

Tort kokosowy z białą czekoladą



Najpierw pieczemy biszkopt. Tym razem upiekłam go z takiego przepisu:
  • 4 jajka ( osobno białka i żółtka)
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 szkl. mąki z tym, że napełniamy szklankę mąką ziemniaczaną, odejmujemy 3 łyżki i w to miejsce wsypujemy mąkę pszenną.
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, żółtka i miksujemy do rozpuszczenia cukru.
Powoli dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Przelewamy do okrągłej formy o śr.26 cm, wstawiamy do gorącego piekarnika.
Pieczemy 40-45 minut do tzw suchego patyczka.

Z biszkoptem miałam po raz pierwszy kłopot. Winą obarczam mąkę pszenną, była jakaś wilgotna i ciemna. Biszkopt piekłam po raz drugi z innej mąki.

Po dobrym ostygnięciu biszkopt przecinamy na 3 blaty.

Masa do przełożenia:
  • 150g białej czekolady
  • 1 op. budyniu kokosowego z wiórkami kokosowymi
  • 1,5 szkl.mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szkl. śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
Ugotować budyń kokosowy w 1,5 szkl. mleka, z 2 łyżkami cukru. Budyń będzie gęsty. W gorącym budyniu rozpuścić 50g pokrojonej na małe kawałki białej czekolady. Ostudzić.
Resztę czekolady zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru. Zimny budyń rozbić końcówką do miksowania. Połączyć razem obie masy. Można dodać też trochę alkoholu.

Ponch do nasączenia biszkoptu:
  • do naparu z herbaty dodać trochę soku z cyryny i trochę posłodzić. Można dodać też likieru kokosowego, jeżeli tort będzie tylko dla dorosłych.
Pierwszy blat biszkoptu położyć na paterze, nasączyć ponczem położyć 1/3 masy, posypać 1/3 części tartej czekolady, przykryć kolejnym biszkoptem. Kontynuować do wykorzystania wszystkich składników.

A poniżej na zdjęciu moja babcia. Ciężko zrobić jej zdjęcie, bo mówi, że w tym wieku już nie wypada i nie lubi siebie na zdjęciach.


Smacznego.

5 komentarzy:

  1. pyszności :) Wszystkiego najlepszego dla Babci :D

    OdpowiedzUsuń
  2. apetyczny tort :) wszystkiego dobrego dla Babci

    OdpowiedzUsuń
  3. Uściski dla Solenizantki. :)
    A u mnie w pracy koleżanka niedługo będzie świętować ze swoją Babcią równutką 100. :)
    Takiego wieku w zdrowiu najlepszym, oraz dużej pogody ducha życzę i Twojej Babci. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. sto lat dla Babci:)
    a torcik musial byc pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dziękuję w imieniu swoim i babci

    OdpowiedzUsuń