Tort kokosowy z białą czekoladą
Najpierw pieczemy biszkopt. Tym razem upiekłam go z takiego przepisu:
- 4 jajka ( osobno białka i żółtka)
- niepełna szklanka cukru
- 1 szkl. mąki z tym, że napełniamy szklankę mąką ziemniaczaną, odejmujemy 3 łyżki i w to miejsce wsypujemy mąkę pszenną.
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Powoli dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Przelewamy do okrągłej formy o śr.26 cm, wstawiamy do gorącego piekarnika.
Pieczemy 40-45 minut do tzw suchego patyczka.
Z biszkoptem miałam po raz pierwszy kłopot. Winą obarczam mąkę pszenną, była jakaś wilgotna i ciemna. Biszkopt piekłam po raz drugi z innej mąki.
Po dobrym ostygnięciu biszkopt przecinamy na 3 blaty.
Masa do przełożenia:
- 150g białej czekolady
- 1 op. budyniu kokosowego z wiórkami kokosowymi
- 1,5 szkl.mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 szkl. śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
Resztę czekolady zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru. Zimny budyń rozbić końcówką do miksowania. Połączyć razem obie masy. Można dodać też trochę alkoholu.
Ponch do nasączenia biszkoptu:
- do naparu z herbaty dodać trochę soku z cyryny i trochę posłodzić. Można dodać też likieru kokosowego, jeżeli tort będzie tylko dla dorosłych.
A poniżej na zdjęciu moja babcia. Ciężko zrobić jej zdjęcie, bo mówi, że w tym wieku już nie wypada i nie lubi siebie na zdjęciach.
Smacznego.
pyszności :) Wszystkiego najlepszego dla Babci :D
OdpowiedzUsuńapetyczny tort :) wszystkiego dobrego dla Babci
OdpowiedzUsuńUściski dla Solenizantki. :)
OdpowiedzUsuńA u mnie w pracy koleżanka niedługo będzie świętować ze swoją Babcią równutką 100. :)
Takiego wieku w zdrowiu najlepszym, oraz dużej pogody ducha życzę i Twojej Babci. :)
sto lat dla Babci:)
OdpowiedzUsuńa torcik musial byc pyszny:)
Bardzo dziękuję w imieniu swoim i babci
OdpowiedzUsuń