środa, 8 kwietnia 2009

Zajączki

Wielkanocny wieniec z zajączków




Składniki:

  • 500g mąki
  • pół kostki drożdży
  • 3-4 łyżki cukru
  • 250 ml. mleka
  • 2 duże łyżki masła
  • ciut soli
  • 1 jajko
  • trochę całych migdałów
  • 1 rozkłócone jajko do posmarowania

Mąkę wsypać do dużej miski. Na środku zrobić dołek, do którego wkruszyć drożdże, łyżkę cukru i pół szkl. letniego mleka. Srodek dołka lekko wymieszać, by drożdże rozpoczęły pracę. Miskę przykryć i postawić w cieple na 15 min. Masło rozpuścić i ostudzić. Do ruszonych drożdży dodać pozostałe skladniki. Ciasto dobrze wyrobić, i odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na placek o grubości ok 7-10 mm. Z ciasta wycinać 2 szklankami o różnej średnicy kółka. Mniejsze naciąć nożem z jednej strony - to będą uszy. Na środek natłuszczonej blachy ustawić np. pustą puszkę metalową. układać zajączki dookoła niej łącząc główki z tłowiem. Z reszty ciasta uformować kuleczki, które będą łapkami. Przykleić migdały, a oczy zrobić z rodzynek lub ziela angielskiego. Zostawić do napuszenia na 30 min. Przed włożeniem do piekarnika, posmarować rozkłóconym jajkiem. Upiec w temperaturze 200 st. C przez około 15 min.

Smacznego.

3 komentarze:

  1. Wyglądają uroczo. :) Szkoda takiej świątecznej konstrukcji psuć celem konsumpcji. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudowny wieniec :) Jest PRZEuroczy :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń