wtorek, 28 kwietnia 2009

Tort kawowy

Tort kawowy na imieniny



Składniki na ciasto:

  • 4 całe jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C
Jajka ubić na kogiel- mogiel z cukrem i kawą. Powoli dodać obie mąki i proszek do pieczenia.
Formę o średnicy 24 cm. wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec ok 40 minut lub do "suchego" patyczka.

Krem:

Do małego garnka wlać 125 ml wody i wsypać pół szkl. cukru. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i pogotować, aż gęstego płynu zostanie 1/3 początkowej objętości. W takiej kąpieli rozpuścić 1 dużą łyżkę kawy rozpuszczalnej.
W misce ubić żółtka z 4 jajek (najlepiej na parze) z płynem z garnka. W drugiej misce ubić na puch 230 g masła. Do masy maślanej powoli dodawać masę jajeczną do uzyskania gładkiego kremu.
Biszkopt przekroić na pół, posmarować kremem, złożyć razem. Ozdobić tort np. orzechami lub migdałami.

Smacznego

3 komentarze:

  1. Chciałabym dostać taki tort na imieniny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, z filiżanką kawy... mniam!
    Kilka dni temu robiłam torcik tiramisu (więc tez z kawą), więc tylko dlatego nie wgryzam się z zazdrości w monitor. ;-) Ale i tak bym zjadła, bo kawusia to jest coś co tygryski lubią najbardziej. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak Gosiu, ja też bardzo lubię kawę i wszystko co z kawą związane. A taki tiramisu, też bym zjadła

    OdpowiedzUsuń