środa, 15 kwietnia 2009

Polędwica w cieście francuskim

Polędwica w cieście francuskim i ze szpinakiem



Składniki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 2 op. szpinaku mrożonego
  • 5 plastrów szynki gotowanej
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, musztarda
  • 1 żółtko do posmarowania
Dzień wcześniej polędwiczki zamarynować w musztardzie. Szpinak odmrozić, dobrze odcisnąć z nadmiaru wody i podsmażyć na maśle z czosnkiem, solą oraz pieprzem. Szpinak powinien być raczej suchy.
Rozmrożone ciasto francuskie rozłożyć na płaskiej powierzchni. Wzdłuż dłuższego brzegu poukładać w rzędzie szynkę, tak aby plastry trochę na siebie zachodziły. Na szynkę rozłożyć zimny szpinak. Polędwiczki obsmażyć z obu stron na maśle, następnie położyć na szpinaku. Wszystko zrolować tak, aby brzeg ciasta znalazł się na spodzie. Wierzch ciasta posmarować żółtkiem.
Piec 30 minut w temperaturze 200 st.C.

Smacznego.

2 komentarze:

  1. Mmmmm uwielbiam szpinak. A jeszcze bardziej mięsko :) Super połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa kombinacja! do wyprobowania...
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń