środa, 15 kwietnia 2009

Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy





Przepis na ten mazurek pochodzi z blogu Moje wypieki, który prowadzi Dorota. Oryginalny przepis możecie zobaczyć tutaj


Składniki na ciasto kruche

  • 35 dag mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
Wszystkie składniki wyrobić. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Ostudzić.

Składniki na masę pomarańczową:

  • 4 pomarańcze (średniej wielkości)
  • 1 cytryna
  • 30 dag cukru (cukier regulujemy wg kwaśności pomarańczy)
Ponadto:
  • 60 g masy marcepanowej

Pomarańcze i cytrynę umyć bardzo dokładnie szczoteczką. Otrzeć z nich skórkę na drobnej tarce nie ścierając jasnej części. Całą jasną część obrać i wyrzucić (nadałaby ona masie goryczki, której nie chcemy). Usunąć pestki. Obrane cytrusy zmiksować robotem.

Zmiksowane cytrusy zasypać cukrem i gotować około 30 - 40 minut, by zrobiła się z nich konfitura - masa zgęstnieje, woda wyparuje.

Na upieczony spód zetrzeć na dużych oczkach marcepan, porozkładać równomiernie. Wszystko pokryć gorącą masą pomarańczową, wyrównać. Ozdobić mazurek ozdobami z marcepanu i kandyzowanymi plasterkami pomarańczy.

Kandyzowane plasterki pomarańczy:

  • 2 pomarańcze
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru

Pomarańcze pokroić na 5 mm plasterki. Do szerokiego garnka wsypać cukier, wlać wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Wrzucić plasterki pomarańczy i gotować na średnim ogniu. Podczas gotowania odwracać plasterki. Gotować przez 1 godzinę - lub nawet trochę dłużej - pomarańcze powinny zrobić się szkliste, a z wody i cukru powinien powstać gęsty, kleisty syrop o cudownym pomarańczowym smaku ... Gotowe plasterki wyjąć na papier do pieczenia. Można je zrobić kilka dni wcześniej i trzymać w zamkniętym słoiczku, w lodówce.

Mazurek jest inny niż reszta mazurków. Zaskakuje gości smakiem.


Smacznego.

1 komentarz: