wtorek, 21 kwietnia 2009

Pierś indycza

Faszerowana pierś indycza




Potrzebne nam będą następujące składniki:
  • ładna, spora pierś indycza (u mnie miała prawie 3 kg),
  • 4 pojedyncze piersi kurczaka
  • duża garść suszonych pomidorów
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki

Pierś indyczą umyć i dobrze wysuszyć. Z boku ostrym nożem naciąć środek tak, aby powstała dość spora kieszeń. Suszone pomidory bardzo drobno posiekać, piersi kurczaka zmielić. Oba składniki dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i wyciśniętym przez praskę 1 ząbkiem czosnku. Uważać, by nie przesolić farszu- suszone pomidory są słone. Farszem wypełnić kieszeń, a bok zszyć igłą z nicią lub zespolić wykałaczkami.
Teraz natrzeć indyka przyprawami, wyciśniętym czosnkiem, solą i papryką. Całość zapakować do rękawa piekarniczego.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 1.5-2 godziny.

Smacznego

2 komentarze: