środa, 15 kwietnia 2009

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy z bakaliami




Składniki na ciasto kruche:
  • 35 dag mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
Wszystkie składniki wyrobić. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno blachy. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Ostudzić.

Masa kajmakowa:

2 puszki mleka słodzonego skondensowanego gotujemy w wodzie przez 2 godziny. Studzimy i mamy kajmak.
Pierwszą puszkę kajmaku wykładamy na upieczony spód. Na ten podkład rozkładamy orzechy włoskie i pocięte w paski suszone morele. Na wierzch wylewamy zmiksowany kajmak z drugiej puszki z dodatkiem 60 ml. śmietany kremówki. Możemy znowu rozłoąyć trochę bakalii.

Smacznego.

5 komentarzy:

  1. czemu z zewsząd kusicie tym kajmakiem? ja tak uwielbiam tą masę

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robiłam ten kajmakowy :) Był pyszny :) Nie ma to jak kajmak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I ja go robiłam :). Mniam, mniam :)!

    OdpowiedzUsuń
  4. lubie mazurki
    lubie kajmak
    pysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Słodkie było? :) Za mazurkami jako takimi szczególnie nie przepadam, ale kajmak i owszem... mniam. :)

    OdpowiedzUsuń