środa, 15 kwietnia 2009

Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy




Składniki na ciasto kruche:
  • 35 dag mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
Wszystkie składniki wyrobić. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno blachy. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Ostudzić.

Na masę czekoladową:

  • 1 szkl. śmietany kremówki 30 lub 36 %
  • 200g czekolady deserowej
  • 50g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki masła
  • orzechy laskowe i włoskie
W garnuszku podgrzać lekko śmietankę i zdjąć z ognia. Dodać pokruszoną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia. Do rozpuszczonej czekolady dołożyć masło i orzechy, dobrze połączyć. Wylać na ostudzony spód i udekorować.



Smacznego.

2 komentarze: