Zrobiłam między innymi proste roladki z bakłażanów.
Składniki to:
- 2 bakłażany
- 250 g twarożku naturalnego
- suszone pomidory wyjęte z oliwy ( ja miałam swojej roboty, zalane oliwą z ziołami)
- trochę przypraw : słodka papryka, sól, pieprz cayenne, świeże listki oregano, 2 istki mięty
W miseczce wymieszać pół szklanki oliwy lub oleju z 1 łyżką słodkiej papryki, pół łyżeczki pieprzy cayenne, trochę soli. Taką marynarą pędzelkiem posmarować bakłażany z obu stron. zgrilować na patelni, lekko przestudzić.
Twarożek doprawić delikatnie solą.
Płat bakłażana smarować twarożkiem, ułożyć kilka pomiorów. Zwinąć, przepiąć wykałaczkami.
Co do meczu, gra dobra, szkoda że nie wygrali, ale remis jeszcze o niczym nie przesądza.
Po oglądnięciu już 6 meczy, gardło mnie boli ( od kibicowania);
szkoda, że nasi siły i zdeterminowania mają tylko na 45 minut!
Mecze trwają 90minut plus chwilka.
Smacznego.
boskie masz te solniczki/pieprzniczki!!! :)))
OdpowiedzUsuńJaka cycata hiszpańska solniczka :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam Hiszpanię, ale kocham tez Włochy. Kibicowałam Italii:)
Remis mnie zadowolił :)
Pozdrowienia serdeczne:)
a robiłam jakiś czas temu podobne, ale z mięsem, kurczakiem dokładnie, bardzo fajne, na przekaskę jak i do obiadu :)
OdpowiedzUsuńNo, Signora rewelacja :D Widać, e ma czym oddychać. :)
OdpowiedzUsuńA Hiszpanie są cudowni, cudowni... I nie mówię tu akurat o piłkarzach. :D
Dziergam sobie- te solniczki/pieprzniczki przywiozłam z Madrytu jako pamiątkę obok pamiątek ze stadionu Santiago Bernabeu
OdpowiedzUsuńMajano, kiedyś też kibicowałam włochom, pozdrawiam i kibicujmy dalej
aga-aa bakłażan jest wszechstronny do roladek, z mięsem lub bez smakuje fajnie
Gosia a o jakich Ty mówisz? Tych na Długiej i okolicach? ha,ha, ha
Ja też robię swoje suszone pomidory :) Tyle, że zamiast w oliwie moczę je w oleju - oliwa ma zbyt gorzki smak jak dla mnie, olej smaku nie ma wcale i przesiąka dodanymi ziołami i przyprawami. Ponoć nawet jest od oliwy zdrowszy :)
OdpowiedzUsuń