poniedziałek, 11 czerwca 2012

roladki z bakłażana

Na wczorajszy mecz czekałam chyba bardziej niż na mecz z naszymi zawodnikami. Przecież hiszpanie to prawdziwi zawodnicy, zwycięzcy itd. Podoba mi się ich kraj, kultura, potrawy.
 Zrobiłam między innymi proste roladki z bakłażanów.



Składniki to:
  • 2 bakłażany
  •  250 g twarożku naturalnego
  • suszone pomidory wyjęte z oliwy ( ja miałam swojej roboty, zalane oliwą z ziołami)
  • trochę przypraw : słodka papryka, sól, pieprz cayenne, świeże listki oregano, 2 istki mięty
Bakłażan pokroić wzdłuż na plastry 3-4 mm. Posolić i odstawić na 20 minut. Po tym czasie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym.
W miseczce wymieszać pół szklanki oliwy lub oleju z 1 łyżką słodkiej papryki, pół łyżeczki pieprzy cayenne, trochę soli. Taką marynarą pędzelkiem posmarować bakłażany z obu stron. zgrilować na patelni, lekko przestudzić.
Twarożek doprawić delikatnie solą.
Płat bakłażana smarować twarożkiem, ułożyć kilka pomiorów. Zwinąć, przepiąć wykałaczkami.

Co do meczu, gra dobra, szkoda że nie wygrali, ale remis jeszcze o niczym nie przesądza.
Po oglądnięciu już 6 meczy, gardło mnie boli ( od kibicowania);
szkoda, że nasi siły i zdeterminowania mają tylko na 45 minut!
Mecze trwają 90minut plus chwilka.


Smacznego.

6 komentarzy:

  1. boskie masz te solniczki/pieprzniczki!!! :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka cycata hiszpańska solniczka :)
    Ja też uwielbiam Hiszpanię, ale kocham tez Włochy. Kibicowałam Italii:)
    Remis mnie zadowolił :)
    Pozdrowienia serdeczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. a robiłam jakiś czas temu podobne, ale z mięsem, kurczakiem dokładnie, bardzo fajne, na przekaskę jak i do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No, Signora rewelacja :D Widać, e ma czym oddychać. :)
    A Hiszpanie są cudowni, cudowni... I nie mówię tu akurat o piłkarzach. :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziergam sobie- te solniczki/pieprzniczki przywiozłam z Madrytu jako pamiątkę obok pamiątek ze stadionu Santiago Bernabeu
    Majano, kiedyś też kibicowałam włochom, pozdrawiam i kibicujmy dalej
    aga-aa bakłażan jest wszechstronny do roladek, z mięsem lub bez smakuje fajnie
    Gosia a o jakich Ty mówisz? Tych na Długiej i okolicach? ha,ha, ha

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też robię swoje suszone pomidory :) Tyle, że zamiast w oliwie moczę je w oleju - oliwa ma zbyt gorzki smak jak dla mnie, olej smaku nie ma wcale i przesiąka dodanymi ziołami i przyprawami. Ponoć nawet jest od oliwy zdrowszy :)

    OdpowiedzUsuń