poniedziałek, 4 czerwca 2012

Idąc za ciosem popełniłam kolejny tort musowy.

Tort z musem z rabarbaru i białej czekolady.



W tortownicy o średnicy 26cm pieczemy biszkopt ( poniżej składniki):
  • 2 jajka
  • 1 łyżka drobnoziarnistego cukru
  • 2 łyżki mąki
Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem, aż będą białe. Delikatnie szpatułką połączyć obie masy. Wyłożyć ciasto do formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Upiec w 180 stopniach przez 15-20 minut. Ostudzić.

Mus rabarbarowy:

Kilka lasek rabarbaru obrać, umyć i pokroić na centymetrowe kawałki. Przełożyć do miski, zasypać połową szklanki cukru i odstawić, aż pojawi się sok. Wtedy wszystko przełożyć do garnka, pogotować chwilkę. Ostudzić.
1/3 szkl. śmietany kremówki podgrzać i rozpuścić w niej 1 płaską łyżeczkę żelatyny.
2/3 szkl. śmietany kremówki ubić na sztywno, wmieszać śmietanę z żelatyną i ok 1 szkl. musu rabarbarowego.
Biszkopt położyć na parterę, na biszkopcie położyć obeęcz o trochę mniejszej średnicy ( tak by biszkopt trochę wystawał). środek wypełnić musem rabarbarowym. Wstawić do lodówki do stężenia.

Mus z białą czekoladą:

Delikatnie zdjąć obręcz. Rozszerzyć ją tak, aby miała średnicę ok 2 cm. większą od biszkoptu. Wtedy kolejny mus "obleje" mam mus rabarbarowy.

200g białej czekolady rozpuścić na parze. 700 ml śmietany kremówki ubić na sztywno, połączyć z białą czekoladą. Masę ułożyć na musie rabarbarowym i po bokach.
Wstawić na noc do lodówki.



Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Aniu, piękne! piękne rowy "wykopałaś". :) Czy robiłaś taką specjalną, ząbkowaną łopatką, czy inny masz patent?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale i kusi na całego;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gosia kiedyś wycinałam ząbki z plastikowej teczki z gumkami, Potem jak kupowaliśmy lodówkę (lata temu) taki mały ząbkowany kawałek twardego plastiku miał służyć do zeskrobywania lodu z zamrażarki. Tam się nie przydał, ale do ciast jest fajny.

    Mojeprzetwory skuś się; polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Kuszące ciacho! Podoba mi się , a rabarbar w wypiekach uwielbiam:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda świetnie, rowki rzeczywiście profesjonalne!

    OdpowiedzUsuń
  6. JAK TU SMAKOWICIE U CIEBIE...TORT PIERWSZA KLASA:-)

    OdpowiedzUsuń