wtorek, 8 listopada 2011

żeberka

Takie żeberka robiłam tylko kilka razy. Sama nie wiem dlaczego, bo są bardzo smaczne. Czasem problemem jest kupienie dobrych żeberek, na których jest sporo mięsa. Czasem na żeberka są tak powykrajane, że "nie ma na nich mięsa".


Potrzebujemy żeberkową harmonijkę ( ilość trzeba dobrać indywidualnie ja mogę powiedzieć, że udało mi się kupić 4 ładne, długie harmonijki) którą solimy, pieprzymy, posypujemy papryką słodką i trochę ostrą. Zwijamy je, wkładamy do miski i zalewamy piwem. Przykrywamy folią i odstawiamy na noc w zimne miejsce.
Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na blachę wykładamy żeberka, podlewamy trochę marynatą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 1,5 godziny, co pewien czas podlewamy marynatą. Pod koniec pieczenia żeberka smarujemy lekko miodem i podlewamy powstałym sosem.
Takie żeberka są kruche i soczyste.
Ja podałam żeberka z kuskusem i z zasmażonymi na maśle buraczkami.

Smacznego

1 komentarz:

  1. Mam w domu "żeberkożercę" choć sama za nimi nie przepadam...całe szczęście, że jest na kim wypróbować takie przepisy :)

    OdpowiedzUsuń