czwartek, 3 listopada 2011

Makaron, szpinak i gorgonzola

Czyli coś na szybko. Można podać bez zapiekania, chociaż ja zapiekany makaron lubię chyba bardziej.



Potrzebujemy paczkę makaronu np.kokardki - ugotować i ostudzić. Świeże liście szpinaku ( udało mi się kupić 2 śliczne, duże pęczki na runku) umyć, przebrać i użyć tylko ładnych listków. W garnku zagotować wodę, do wrzątku wrzucić szpinak, blanszować 2-3 minuty, wyjąć.
W mniejszym garnku podgrzać 1 litr śmietany 30 - 36%, dodać zmiażdżone 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę startej gałki muszkatołowej, trochę soli i białego pieprzu. Gorgonzolę ok. 100-150g pokroić w małą kostkę.
W naczyniu do zapiekania połączyć wszystkie składniki makaron, śmietanę, gorgonzolę i szpinak. Zapiec w piekarniku 180 stopni, czas 20-25 minut.


Smacznego

3 komentarze:

  1. Jak dla mnie to idealne połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  2. Obiad idealny! ależ bym dzisiaj zjadła....

    OdpowiedzUsuń
  3. Na sam widok mam ślinotok. Połączenie idealne.

    OdpowiedzUsuń