środa, 16 listopada 2011

przecież obiecaliście....

obiecaliście, obiecaliście

Dzieci potrafią być czasem niepocieszone, datą swoich urodzin. A mianowicie, chodzi o imprezę urodzinową, gdy urodziny "wypadają" w  wakacje. Wtedy wszystkie koleżanki wyjeżdżają i  świeczki na torcie urodzinowym, zdmuchuje się mając  zgromadzoną dookoła siebie tylko rodzinę. Obiecaliśmy Danieli, że zorganizujemy imprezę koleżeńską później. Trochę czasu musiało minąć, by wszystko i wszystkich zgrać w jednym terminie.

Dziewczyny wybrały menu: chcemy pizzę, ok ale, każda zrobi sobie taką, jaką będzie chciała zjeść. Moja rola polegała na wyrobieniu i podzieleniu ciasta, przypilnowaniu pieczenia i zaserwowaniu gorących dań.

Przepis na pizzę tym razem był taki:
( mam kilka różnych i ciągle wybieram, przebieram, poszukuję nowego)

  • 275 g mąki pszennej (dałam włoską do pizzy jaką dostałam w markecie)
  • 1 łyżeczka drożdży instant (suchych)
  • ciut soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 150 ml wody lub ciut więcej
  • łyżka oliwy
Z podanych składników zagnieść i dobrze wyrobić ciasto. Włożyć do miski wysmarowanej oliwą i poczekać, aż podwoi swją objętość. Potem ciasto przebić pięścią i podzielić na 2 częśći.
Ja potrzebowałam większej ilości spodów do pizzy, dlatego zrobiłam z 3ch porcji.

dziewczyny wybrały tylko podstawowe dodatki czyli: ketchup, szynkę, pieczarki i żółty ser. Było sporo śmiechu i zabawy.


Nie było typowego tortu. Było ciasto z ulubionym sokiem córki, czyli znane już wielu osobom

 ciasto Kubuś



Potrzebujemy upiec biszkopt w dużej prostokątnej blaszce.
  • 3 białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy 100 g cukru i 3 żółtka
  • następnie w drugiej misce mieszamy 120 g mąki ( pół na pół pszenną i ziemniaczaną) z płaską łyżeczką proszku do pieczenia
  • łączymy delikatnie masę jajeczną  z mąką, wylewamy na natłuszczoną blaszkę i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 20-25 minut. Studzimy w blaszce.
Masa budyniowa ( soczkowa):
  • 1litr soku ( uwaga, teraz butelki Kubusia czy Pysia mają tylko 900ml, czyli potrzebujemy 2 butelki soku. U mnie był to Pysio: marchew, jabłko, banan)
  • 3 budynie waniliowe
  • 3 łyżki cukru ( jeżeli budyń nie zawierał cukru)
  • 1 kostka miękkiego masła o gramaturze 200g
W 100 ml soku rozpuścić 3 budynie waniliowe. 900ml soku doprowadzić do wrzenia, dolać mieszaniną, intensywnie mieszając zdgotować budyń. Przestudzić. Zimny wymieszać z masłem, rozłożyć na biszkopcie.

Kolejna warstwa: śmietanowa
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 duże opakowanie cukru waniliowego
Śmietanę ubić na prawie sztywno. Pod koniec dodać cukier i ubić do końca. Ułożyć na warstwie budyniowej.

Na warstwę śmietanową ułożyć warstwę zwykłych herbatników, docisnąć.

 I teraz ostatnia z warstw: czekoladowa
  • 125 g masła
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka żelatyny
Żelatynę rozprowadzić 2 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. W garnku na małym ogniu rozpuścić masło z kakao, cukrem i mlekiem. Zdjąć z gazu, gdy trochę ostygnie wmieszać żelatynę. Wylać na herbatniki.

Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego.

2 komentarze:

  1. strasznie fajny pomysł na urodziny z tą pizzą, i to nie tylko na dziecięce:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asieja na każdą imprezę można przygotować małe porcje ciasta, a potem niechaj dusza hula

    OdpowiedzUsuń