poniedziałek, 10 października 2011

Sernik dyniowy

U nas w domu serniki są bardzo lubiane.
Gdy zobaczyłam ten przepis postanowiłam zrobić

sernik dyniowy


Oczywiście musiałam dostosować przepis i zamienić niektóre składniki. Mus z dyni upieczonej w piekarniku ( 180 stopni, czas ok 1 godziny zależy od gatunku dyni) miałam zrobiony dzień wcześniej.

Spód czekoladowy:
  •  75g masła
  • 75g ciemnej czekolady
  • 50g cukru
  • 2 małe jajka ( dałam 1 duże)
  • 60g mąki pszennej
  • można dodać trochę orzechów ( ja nie dałam)
Masło i połamaną na cząstki czekoladą rozpuścić ( można w garnku na małym ogniu lu na parze nad garnkiem z gorącą wodą). Ostudzić. Dodać resztę składników, dokładnie wymieszać i wyłożyć do wysmarowanej masłem tortownicy.Ja robiłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Podpiec spód w temperaturze 175 stopniach przez 13 minut.
Przygotować masę serową.

Masa serowa:
  •  1 i 1/2 szkl. musu z dyni
  • 1 kg twarogu do wypieków
  • 5 jajek
  • 2 żółtka
  • 1i 1/2 szkl. mleka skondensowanego ( nie miałam dałam 1 szkl. mleka z puszki do kawy i 1 szkl. drobnego cukru)
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30-36% tłuszczu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu ( dałam 2 łyżeczki kardamonu)
  • 1 op. cukru wanilinowego
Wszystkie składniki masy dobrze wymieszać. Trwa to naprawdę krótko.Po 13 minutach
wyjąć na chwilę tortownicę i na taki spód wlać masę serową. Wstawić znowu do piekarnika. Piec przez pierwsze 15 minut w dotychczasowej temperaturze, potem zmniejszyć do 120 stopni i piec przez 90 minut.
Sernik wyjąć i rozsmarować na nim śmietanę ( 200ml gęstej, kwaśnej 18%) wymieszaną z 3 łyżkami cukru. Dopiec wierzch przez 15 minut w 120 stopniach.
Wg autorki przepisu sernik trzeba od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.
W rondelku zagotować 150 g dżemu pomarańczowego z 3 łyżkami wody i jeszcze gorącą rozsmarować na powierzchni sernika. Ostudzić, wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Podawać z sosem toffi.
Ja zrobiłam to samo, ale z dżemem morelowym. Sos toffi - to było dla mnie za dużo. Sernik naprawdę jest syty.

 
Smacznego.

6 komentarzy:

  1. wygląda cudownie :) skusiłabym się na kawałek

    OdpowiedzUsuń
  2. wszędzie te dyniowe serniki... chyba się w końcu skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się podoba ten serniczek! Muszę i ja zrobić akie cudeńko!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada pieknie! Szkoda, ze sernik z dynia juz w tym roku robilam, ale zapisuje Twoja wersje na przyszly rok:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na dzień dzisiejszy sernik dyniowy to numer 1 wśród wszystkich serników :) Dla mnie :))))

    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  6. fantastyczny pomysł i wykonanie

    OdpowiedzUsuń