środa, 8 czerwca 2011

Wytrawne mufinki czyli...

Mufinki z pieczonym schabem i serem pleśniowym


Jest fantastycznie ciepło, jak dla mnie idealnie. Lubię upały, nietylko  dlatego, że mogę posiedzieć na tarasie i wypić spokojnie kawę, ale dlatego, że na wszystko mam ochotę i na pielenie i na mycie okien i na przyjemności.
Na obiadokolację były mufinki z sałatką z zieleniny z ogrodu i pomidorów.

Składniki:
  • 375 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 125g stopionego wystudzonego masła
  • 3/4 szkl.pokrojonego w małą kostkę pieczonego schabu
  • 50 g pokrojonego w kostkę sera pleśniowego
Składniki suche czyli mąkę, proszek i sól wymieszać. Dodać schab i ser.
W drugiej misce zmieszać razem mleko, masło i jajka. Do składników mokrych dodać składniki z pierwszej miski i szybko wymieszać. Formę do mufinek wysmarować masłem i nałożyć ciasto.
Wstawić do nagrzanego do 190 stopni celsjusza piekarnika i piec ok. 25 minut.
Takie mufinki lubię jeść na ciepło lub na zimno.


Smacznego.

1 komentarz: