środa, 22 czerwca 2011

Ciasto "krowa"

Ciasto czekoladowo- serowe
czyli potocznie "krowa"



Ciasto jest z tzw. wydajnych ciast.
Wychodzą 2 średnie blaszki lub wyższe ciasto w większej.

Składniki na ciasto czekoladowe:
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • 0,5 szkl. oleju
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szkl. cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
Wszystkie składniki wkładamy do miski i łączymy mikserem na średnich obrotach. Ciasto będzie dość gęste. Przelewamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Masa twarogowa:
  • 0,5 kg twarogu do wypieków
  • 0,5 szkl cukru
  • 0,5 kostki margaryny
  • 2 jajka
Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą. Nakładać na ciasto czekoladowe tworząc "łatki". Masa twarogowa sama zapadnie się w ciasto czekoladowe podczas pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut.

1 komentarz:

  1. bardzo dziękuję za przepis, wypróbowałam w sobotę, wyszły dwie blachy a w poniedziałek juz nic nie było, pyszny przepis zaprezentowałaś ;))))

    OdpowiedzUsuń