środa, 22 czerwca 2011

Sernik waniliowy

Sernik waniliowy



Serniki mają u nas w domu duże powodzenie. Mogą być zwykłe lub wykwintne.

Na spodzie jest ciasto z rozkruszonych 2 paczek ciastek typu degestive połączonych z 150 g miękkiego masła, a następnie wysypanych na dno blaszki o średnicy 28 cm i ubitumi na płasko.

Masa serowa:
  • 1 kg sera do wypieków
  • 1 op. 250g serka mascerpone
  • 4 duże jajka ( osobno białka i żółtka)
  • 1 szkl.cukru
  • 1 duże op. cukru wanilnowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół kostki miękkiego masła
Ser utrzeć z masłem, cukrami i mąką ziemniaczaną. Dodać mascarpone i żółtka. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do masy.
Masę twarogową wylać na ciasteczkowy spód.
Wstawić do piekarnika; temperatura 170 stopni celsjusza, czas60-75 minut.

2 komentarze: