środa, 1 czerwca 2011

Tarta szpinakowa z chorizo

A oto ta druga tarta, o której tylko wspomniałam wczoraj.
Dostałam cudownie pachnące chorizo, mocno ostro paprykowe. Część po prostu zjedliśmy podchodząc do lodówki i odkrajając plasterek za plasterkiem, ale trochę postanowiłam wykorzystać do tarty.



Spód o typowe ciasto kruche:
  • 100g mąki pszennej
  • 100g mąki krupczatki ( czasem gdy zabraknie mi krupczatki stosuję 200g mąki pszennej)
  • 100g zimnego masła
  • 1 jajko
  • trochę soli
Wszystkie składniki szybko zagnieść ( ja wszystko wkładam do robota, a noże tną i łączą wszystko w 1-2 minuty). Rozwałkować, wyłożyć wysmarowaną masłem 26 cm formę i podpiec w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut.

Nadzienie:
  • duży pęczek szpinaku
  • garść pokrojonego w półplasterki chorizo ( ja jak wspomniałam miałam ostre, paprykowe)
  • 3 jajka
  • pół szklanki śmietany 30%
  • sól, pieprz
  • pomidor
Chorizo podsmażyć na patelni, zapach jest cudowny; dołożyć szpinak i chwilkę poddusić. Doprawić do smaku. Jajka rozkłucić ze śmietaną, solą i pieprzem.
Na podpieczony spód wyłożyć szpinak z chorizo, zalać jajkami, ułożyć kawałki pomidora.
Dopiekać w temperaturze 170 stopni ok 20-25 minut.


Smacznego.

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :) Nie mialam okazji jeść jeszcze chorizo. Można ją czymś zastąpić?

    Zapraszam tak na marginesie do mojej akcji "Czas na szpinak": http://durszlak.pl/akcje/czas-na-szpinak

    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale smakowicie wyglada... pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za wpisy;
    -wadelka chorizo możesz zastąpić np. jakąś ostrą w smaku kiełbasą z papryką; a zresztą jak widzisz można sobie poimprowizować, i zobaczyć że będzie pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń