Dostałam cudownie pachnące chorizo, mocno ostro paprykowe. Część po prostu zjedliśmy podchodząc do lodówki i odkrajając plasterek za plasterkiem, ale trochę postanowiłam wykorzystać do tarty.
Spód o typowe ciasto kruche:
- 100g mąki pszennej
- 100g mąki krupczatki ( czasem gdy zabraknie mi krupczatki stosuję 200g mąki pszennej)
- 100g zimnego masła
- 1 jajko
- trochę soli
Nadzienie:
- duży pęczek szpinaku
- garść pokrojonego w półplasterki chorizo ( ja jak wspomniałam miałam ostre, paprykowe)
- 3 jajka
- pół szklanki śmietany 30%
- sól, pieprz
- pomidor
Na podpieczony spód wyłożyć szpinak z chorizo, zalać jajkami, ułożyć kawałki pomidora.
Dopiekać w temperaturze 170 stopni ok 20-25 minut.
Smacznego.
Wygląda bardzo apetycznie :) Nie mialam okazji jeść jeszcze chorizo. Można ją czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńZapraszam tak na marginesie do mojej akcji "Czas na szpinak": http://durszlak.pl/akcje/czas-na-szpinak
Pozdrawiam ciepło :)
ale smakowicie wyglada... pycha:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wpisy;
OdpowiedzUsuń-wadelka chorizo możesz zastąpić np. jakąś ostrą w smaku kiełbasą z papryką; a zresztą jak widzisz można sobie poimprowizować, i zobaczyć że będzie pyszne
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń