czwartek, 9 czerwca 2011

Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki


Zupę z botwinki lubię jeść zarówno na ciepło jak i na zimno z dodatkiem maślanki. Przygotowanie nie sprawia problemu.

Potrzebujemy:
  • 2 pęczki botwinki wraz z buraczkami
  • 1 pęczek koperku
  • 1 cytryna i sok z połowy cytryny
  • pęczek szczypiorku
  • 1 litr maślanki naturalnej
  • mały kubek śmietany ukwaszonej
  • sól, pieprz, może być łyżeczka przyprawy do zup
  • po 1 jajku ugotowanym na twardo na osobę
Buraczki, ogonki z liści obrać, umyć i pokroić w małą kostkę. Same liście pokroić w półcentymetrowe paski. Koperek i szczypiorek posiekać.
Do garnka włożyć buraczki, ogonki botwiny, plastry cytryny i zalać 1 litrem wody.
Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem, przyprawą do zupy. Ja przyznaję dodaję jeszcze trochę octu np. jabłkowego lu innego białego lub różowego.
Gotować, aż buraczki będą średnio miękkie ( nie rozgotowane). Dodać liście botwinki i gotować ok.5 min. Wyłączyć i ostudzić.
Zimną zupę połączyć z maślanką, śmietaną, szczypiorkiem i koperkiem.
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Smacznego.

1 komentarz: