Chłodnik z botwinki
Zupę z botwinki lubię jeść zarówno na ciepło jak i na zimno z dodatkiem maślanki. Przygotowanie nie sprawia problemu.
Potrzebujemy:
- 2 pęczki botwinki wraz z buraczkami
- 1 pęczek koperku
- 1 cytryna i sok z połowy cytryny
- pęczek szczypiorku
- 1 litr maślanki naturalnej
- mały kubek śmietany ukwaszonej
- sól, pieprz, może być łyżeczka przyprawy do zup
- po 1 jajku ugotowanym na twardo na osobę
Do garnka włożyć buraczki, ogonki botwiny, plastry cytryny i zalać 1 litrem wody.
Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem, przyprawą do zupy. Ja przyznaję dodaję jeszcze trochę octu np. jabłkowego lu innego białego lub różowego.
Gotować, aż buraczki będą średnio miękkie ( nie rozgotowane). Dodać liście botwinki i gotować ok.5 min. Wyłączyć i ostudzić.
Zimną zupę połączyć z maślanką, śmietaną, szczypiorkiem i koperkiem.
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego.
Król chłodników :D
OdpowiedzUsuń