piątek, 29 maja 2009

Tarta szpinakowo-botwinkowa

Tarta szpinakowo-botwinkowa.



Składniki na ciasto kruche:
  • 200g mąki pszennej
  • 200g mąki krupczatki
  • 200g zimnego masła
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 jajka lub 1 jajko i 2-3 łyżeczki zimnej wody
Proporcje przeznaczone są na dużą formę.

Wszystkie składniki szybko zagnieść lub zmiksować. Formę wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Ponakłuwać spód widelcem. Formę z ciastem włożyć do lodówki na 30-60 minut lub na całą noc.

Farsz:

  • duży pęk szpinaku
  • pół pęczka botwinki
  • 4 jajka
  • 125 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz, trochę gałki muszkatołowej
  • kilka plasterków sera pleśniowego
Liście szpinaki oddzielić od ogonków i umyć. Wrzucić do gorącej osolonej wody na 1-2 minuty i szybko odcedzić. Mają być tylko zblanszowane. Liście botwinki umyć pokroić łącznie z ogonkami na paseczki. Wrzucić do garnka, zalać wodą i zagotować. Trwa to teraz krótko, bo ogonki szybko miękną. Odcedzić. W misce rozkłócić śmietanę z jajkami, przyprawami. Dodać botwinkę i szpinak.
Wyjąć formę z ciastem z lodówki. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Na ciasto położyć papier do pieczenia. Na wierzch wsypać np. groch lub fasolę. Wstawić do piekarnika na 15 min . Po tym czasie zdjąć papier z grochem i podpiec jeszcze przez 5-10 min. Na tak wstępnie przygotowane ciasto wylać farsz, położyć w kawałkach ser pleśniowy. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 st.C. Piec przez 25-30 minut, aż farsz się zetnie.

Smacznego.

2 komentarze:

  1. Anna, your tarte look absolutely delicious!

    OdpowiedzUsuń
  2. jako miłośniczka tart pieję z zachwytu:)
    dodaję Cię do linków:)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń