czwartek, 21 maja 2009

Tort serowy

Tort serowy




Składniki na ciasto:
  • 4 jajka
  • 175g cukru
  • 1 op.cukru waniliowego
  • 50g mąki pszennej- tortowej
  • 50g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50g drobno mielonych migdałów
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka utrzeć z 125g cukru, cukrem waniliowym i 4 łyżkami mocno ciepłej wody, mieszając dopóki nie zostanie rozpuszczony cały cukier. Mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do masy. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Delikatnie wmieszać pianę do ciasta. Tortownicę o średnicy 26 cm. wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i wlać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 175 st.C i dopiec jeszcze przez 5-10 min. Po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić. Ja zazwyczaj piekę je dzień wcześniej.

Składniki na masę serową:
  • 900g sera na serniki (najlepiej trzykrotnie mielonego)
  • 6 jajek
  • 2 kostki masła (każda po 200g)
  • 3/4 szkl. soku z cytryn
  • 3 szkl. cukru pudru
  • bakalie (ze względu na dzieciaki, które nie lubią rodzynek i na część produktów są uczulone, dodałam tylko morele z puszki)
  • trochę tartych wiórków białej czekolady
  • owoce do ozdoby
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać ser, żółtka i cukier. Wszystko dobrze wymieszać. Teraz powoli ! dolewać sok z cytryn, można masę wzbogacić 3-4 łyżkami ajerkoniaku. Białka ubić na sztywno. Wmieszać je delikatnie do masy serowej.

Ciasto przekroić na 3 krążki. Na dno formy, w której piekło się ciasto, włożyć pierwszy krążek. Na nim równo rozsmarować 1/3 masy serowej, przykryć drugim krążkiem ciasta. Następnie rozsmarować kolejną porcję masy, przykryć ostatnim krążkiem ciasta i porcją serową. Włożyć tort do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem posypać tartymi wiórkami białej czekolady i ozdobić ulubionymi owocami.


A poniżej torty których wykonanie opisywałam w Galerii potraw:




Smacznego.

1 komentarz:

  1. To prawdziwa tortowa manufaktura! :D A ten serowy to przemawia do mnie bardzo bardzo :)

    OdpowiedzUsuń