wtorek, 5 maja 2009

Crumble z rabarbarem

Crumble z rabarbarem, suszonymi morelami i żurawiną




Składniki owocowe:
  • 6-7 świeżych łodyg rabarbaru
  • garść suszonych moreli
  • garść suszonej żurawiny
Rabarbar obrać i pokroić na 1 centymetrowe kawałki. Włożyć do miski i zasypać go 3/4 szkl.cukru. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie dołożyć resztę owoców, morele można pokroić na paseczki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Kruszonka:

  • 110 g mąki
  • 70 g zimnego masła
  • 70 g drobnego cukru
Wszystkie składniki rozcierać palcami tak, aby powstały grudki.
My wszyscy bardzo lubimy kruszonkę, dlatego zrobiłam ją z podwójnej porcji.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C. Na owoce rozłożyć równomiernie kruszonkę i wstawić do piekarnika na 25-30 min.

Rabarbar wypuścił sporo soku, ale suszone owoce trochę go wypiły. Reszt,ą wspaniale można było polać sobie kruszonkę.

Smacznego.

8 komentarzy:

  1. Szalenie apetyczne, dodałabym do tego bitą śmietankę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale miało być tak trochę mniej kaloryczne, a bita śmietana....cóż idzie w boki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robilam kiedys crumble ze sliwkami. Cos pysznego... Teraz sprobuje z rabarbarem. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale zbieg okoliczności! Dziś też zrobiłam crumble z rabarbarem i żurawiną! Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mój ulubiony rabarbar i żurawiny
    w pysznosc tego crumble nie wątpię:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszny deser miałaś :)

    OdpowiedzUsuń