środa, 13 maja 2009

Curry z rybą

Curry z rybą




Składniki:
  • 0k 1.5 kg filetów z białej ryby
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka żółtej past curry
  • 1-2 łyżeczek curry w proszku
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 średniej wielkości młode ziemniaki
  • pół szkl. bułki tartej
  • pół szkl. sosu rybnego
  • 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
  • 1.5 l przegotowanej wody
  • sół, pieprz
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 łyżki oleju

Pulpety rybne:
Mrożone filety rozmrozić na sitku i dobrze odcisnąć z wody. Jeżeli filety świeże lub mrożone mają skórę, powinno się ją zdjąć. Rybę włożyć do robota, z końcówką noże, dodać bułkę tartą, trochę soli, pieprzu i wyrobić na gładką masę. Z powstałego ciasta utoczyć pulpety o średnicy ok3-4 cm.

Cebulę, czosnek posiekać w piórka. Ziemniaki pokroić w centymetrową kostkę.
W wooku rozgrzać trochę oleju, podsmażyć na nim czosnek, cebulę i ziemniaki. Dodać wszystkie przyprawy, zalać przegotowaną wodą. Dusić ok 20 minut. Po tym czasie dołożyć pulpety, w taki sposób, by wszystkie składniki były przykryte sosem. W razie potrzeby dolać wody. Pulpety rybne gotują się szybko, po 15-20 min. można dolać mleczko kokosowe. Wszystko dobrze połączyć. jeżeli ktoś lubi sos bardziej gęsty, można do niego dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej rozmieszanej w 1 łyżce wody lub śmietany.

Smacznego.

2 komentarze:

  1. Mniam mniam, lubię takie, oj lubię! I choć (o zgrozo!) rybiarą nie jestem - to curry z rybą w roli głównej - bardzo chętnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za przepis na curry rybne w mleczku kokosowym :) Już zapisałam i będę testować :)

    OdpowiedzUsuń