piątek, 27 marca 2009

Tarta morelowa

Tarta morelowa



Jest to tarta podobna do tarty cytrynowej Doroty z blogu
Moje wypieki

Składniki:

Masa morelowa:


2 garści suszonych moreli
4 duże jajka lub 5 mniejszych
120 g cukru pudru
150 ml śmietany 30%
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki soku z cytryny

Morele zalać gorącą wodą i poczekać aż zmiękną. Kilka odłożyć do dekoracji, a resztę zmiksować z cukrem i mąką. Do masy dodać jajka, śmietanę i sok z cytryn.
Morele do dekoracji poprzekrajać na połówki.

Ciasto kruche:

1i 1/6 szklanki mąki
2łyżki cukru pudru
95g masła
1 żółtko
1-2 łyżki gęstej śmietany


Wszystkie składniki kruchego ciasta włożyć do robota kuchennego wyposażonego w podwójne noże i mikssować do połączenia się składników. Trwa to ok 30-40 sekund. Następnie ciasto włożyć pomiędzy 2 warstwy folii, rozwałkować , wyłożyć formę ciastem i ponakłuwać je widelcem. Włożyć ciasto do lodówki na 30 min, można na całą noc.
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wsypać groch.Piec tak ciasto przez 15 minut, następnie zdjąć papier z grochem i piec kolejne 5 minut.

Na spód wlać masę morelową i odłożone wcześniej połówki całych moreli, zmniejszyć ciepło piekarnika do 180 st. C i piec 30-40 minut.
Dorota z Moich wypieków podaje, że ciasto można przykryć folią aluminiową. Ja po prostu nakrywam ciasto na początku pieczenia większą formą.

3 komentarze:

  1. Tarta bardzo smakowita! I wyswietlila sie na Durszlaku w "jeszcze cieplych", wiec chyba wszystko dziala bez zarzutu.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pierwszy rzut oka skojarzyła mi się z piegami. :)

    OdpowiedzUsuń