poniedziałek, 5 marca 2012

ciasto - pudding z suszoną papają

U nas w domu raczej nie zdarzają się weekendy bezciastowe. Czasem latem serwujemy lody z owocami, ale często dodatkowo i tak coś piekę.  Niestety wymaga to też większej ilości sportu, by spalić dodatkowe kalorie, ale....

Na sobotę przygotowałam
ciasto - pudding z dodatkiem suszonej papaji.



Przepis pojawił się kilka lat temu w galerii potraw Gazety Wyborczej jako toffee puding.
Tu zamieniłam daktyle na papaję.

Składniki ( na małą blaszkę):
  • 250 g suszonej papaji
  • 250 ml gorącej wody
  • 125 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 375 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 100 g masła
Do miseczki włożyć: papaję, sodę  zalać gorącą wodą, zostawić do ostygnięcia.
W drugiej misce utrzeć masło, cukier, cukier waniliowy. Stopniowo dodać jajka i połowę mąki. Do masy dolać wodę z sodą w której moczyła się papaja, wymieszać mikserem z resztą mąki. Teraz pozostało wmieszanie szpatułką papaji.
Blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą wypełnić ciastem.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35-40minut.

Smacznego.

1 komentarz:

  1. Fajne ciasto i podoba mi się pomysł z papają i z daktylem też, bo lubię:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń