wtorek, 22 lutego 2011

Kurczak w jogurtowej marynacie

Na niedzielny obiad przygotowałam Kurczaka w jogurtowej marynacie. Jest to dość fajna propozycja, bo prawdę mówiąc niewiele przy niej pracy tzw. "robi się samo".



Ilość kawałków kurczaka jest dowolna.
Ja dla 7 osób miałam 10 pałek kurczakowych i 15 małych udek.
Można kupić całe ćwiartki kurczaka i podzielić sobie samemu.

Marynata:
  • 1 op. jogurtu greckiego 340g
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżeczki masman curry paste ( można dodać czerwoną pastę curry)
  • 3 łyżeczki soli
  • 1łyżeczka zielonego pieprzu
  • pół łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
Wszystkie składniki marynaty dobrze połączyć.

Cząstki kurczaka obtoczyć w marynacie, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

Piekarnik rozgrzać do 150 stopni celsjusza.
Wstawić przykryte pokrywką mięso do pieczenia na 1 godzinę ( piecze się w tzw niskiej temperaturze, wypuści swoje soki i będzie fajny sos).
Po godzinie zwiększyć temperaturę do 200 stopni na 15-20 minut.

2 komentarze:

  1. Świetna obiadowa propozycja:) Kurczak w jogurcie jest taki soczysty.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń