poniedziałek, 28 maja 2012

Tort z musem malinowym, czekoladowym i....

Czyli tort na Dzień Mamy. Tym razem to ja, mama wspaniałej trójki zrobiłam specjalnie na ten dzień, do poobiedniej kawy ( dla dzieci "ichnia kawa") tort.
Tort dla dzieci i męża.
Nie pomyślcie, że nie robię tortów dla rodziny, ale jakoś zazwyczaj robiłam ciasta i torty na taki dzień dla naszych mam ( mojej i męża).


Tort składa się z czterech warstw:
- pierwsza od dołu, to czekoladowe ciasto
- druga - warstwa chrupka
- trzecia - mus malinowy
- czwarta mus czekoladowy

Potrzebna będzie forma do pieczenia okrągła o średnicy 26cm oraz większa o średnicy 28cm. Ja tę większą zastąpiłam obręczą z regulacją objętości.

1. Ciasto czekoladowe
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 150g ciemnej czekolady
  • na końcu noża ciut proszku do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C.Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia i zamknąć obręcz tak, by papier wystawał na zewnątrz.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Białka ubić w misce na sztywno. W drugiej misce utrzeć żółtka z cukrem na biało, dodać czekoladę proszek i mąkę. Delikatnie szpatułką połączyć z pianą. Przełożyć do formy. Upiec do suchego patyczka ok 35-40 minut. Ostudzić.


2. Warstwa chrupka
  • 200g białej czekolady
  • 100g pustych w środku rurek waflowych
Rurki rozgnieść wałkiem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć oba składniki szpatułką i szybko wylać na ciasto czekoladowe.

3. Warstwa musu malinowego
  • 300g malin ( mrożone rozmrozić, odłożyć kilka do ozdoby)
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 120 ml śmietany kremówki
Na cieście czekoladowym z warstwą chrupką zapiąć obręcz ( tę w której piekł się spód).Maliny podgrzać wsypać żelatynę i dobrze wymieszać. Jeszcze ciepłe zmiksować na papkę. Ostudzić trochę. Śmietanę ubić na sztywno i szpatułką wmieszać letni mus malinowy. Wylać na warstwę chrupką. Wstawić do lodówki na 2 godziny do stężenia.

4. Mus czekoladowy
  • 3 żółtka
  • 50g cukru pudru
  • 100 ml mleka
  • 250g ciemnej czekolady ( jak ktoś lubi słodsze musy może zastąpić połowę gorzkiej czekolady mleczną)
  • 800 ml śmietany kremówki
Teraz potrzebna będzie nam większa obręcz. Ciasto z trzema warstwami przekładamy na docelowy talerz. Odpinamy małą obręcz i zakładamy większą - po bokach będziemy mieli po centymtrze wolnej przestrzeni. Wypełnimy ją musem czekoladowym.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i miksując dolać delikatnie bardzo ciepłe mleko ( uważać by nie zrobiła się nam słodka jajecznica), Połączyć z czekoladą. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z masą czekoladową. takim musem wypełnić boki i wierzch tortu. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem delikatnie okroić boki, zdjąć obręcz, wierzch posypać sproszkowaną czekoladą lub kakao. Ozdobić.






Smacznego!.

3 komentarze:

  1. Wspaniały tort! Pięknie się prezentuje, a smaki ma rewelacyjne!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowałam masę chrupką. Świetnie wyszła, dla wszystkich była niespodzianką. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń