piątek, 25 maja 2012

Salsa szpinakowa

Niektórzy mówią salsa inni dip, jednak nawet jeśli powiemy dodatek, też będzie ok.
Salsa szpinakowa, tym razem była  u mnie smarowana grubą warstwą na grzankach francuskich.



Składniki:
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3 większe białe lub żółte cebule
  • duży pęczek szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • sół, pieprz do smaku


Czosnek i cebulę obrać, na patelni rozgrzać masło i olej. Szpinak umyć, osuszyć oderwać listki, łodyżki nie będą potrzebne.Poddusić czosnek ( całe ząbki) i cebulę, zdjąć z patelni do ostudzenia jednak zostawić trochę cebuli i podsmażyć ją ze szpinakiem 3-4 minuty pod przykrywką. Szpinak wypuści trochę soku, który ułatwi nam miksowanie. Gdy wszystko ostygnie zmiksować salsę na gładko i doprawić solą i czarnym pieprzem.
Podawać można na zimno jak i na ciepło.


Smacznego.

2 komentarze:

  1. Pomysłowa :) Myślę, że z makaronem też byłaby ok :)Zapraszam Cię serdecznie do mojej akcji kulinarnej "Czas na szpinak 2!" Szczegóły u mnie na blogu: kuchennewzlotyiupadki.blox.pl/2012/05/Zaproszenie-do-akcji-kulinarnej-Czas-na-szpinak-2.html lub na durszlaku: www.durszlak.pl/akcje-kulinarne/czas-na-szpinak-2 Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robię takie szpinakowe pesto, tyle że na oleju rzepakowym, nie ma maśle. Muszę dbać o poziom cholesterolu we krwi ;)

    OdpowiedzUsuń