środa, 23 maja 2012

rabarbar pod kruszonkową pierzynką

Gdy wiosną na straganach pojawia się rabarbar, Daniela cieszy się -będzie rabarbar z duuużą ilością kruszonki. Oczywiście nacisk postawiony jest na słowo dużo.
Czasem zmieniam proporcje i składniki kruszonki.



Tym razem kruszonka to:
  • 200g zimnego masła
  • 200g płatków owsianych błyskawicznych
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki krupczatki
Wszystkie składniki wkładam do miksera i nożami miksuję. Wykładam do miski i rękoma trochę ugniatam, by część okruszków się pozlepiała.

Rabarbar- ja zawsze myję i obieram z łyka. Wiem, że niektórzy nie obierają i jakoś tak im smakuje. Łodygi kroję na centymetrowe kawałki, przesypuję cukrem wanilinowym, odstawiam na 2-3 godziny. Potem przekładam rabarbar do żaroodpornego naczynia i posypuję kruszonką. Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni, zapiekam ok 40 minut.



Smacznego

2 komentarze:

  1. uwielbiam i u mnie też dzisiaj będzie na stole:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Z rabarbarem smakuje świetnie :)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń