czwartek, 21 lipca 2011

Torcik mascarpone z morelami

Torcik mascarpone z morelami



Ponieważ nasze średnie dziecko jest uczulone na część produktów, w tym na niektóre owoce w tym roku otrzymała torcik z morelami. Stragany uginały się od pięknych, dużych moreli.
Pozostało dokupić kilka składników, pomieszać, pokroić, schłodzić i gotowe.
A więc do dzieła:

Podłużnym biszkoptom odkroić z jednej strony końcówkę, tak by można było je postawić.
1,5 paczki ciastek degestive rozkruszyć z końcówkami biszkoptów, dodać 2-3 łyżki miękkiego masła i dobrze połączyć.
W okrągłej tortownicy ustawić dookoła biszkopty, na środek wysypać pokruszone ciastka dociskając do dna ręką. Włożyć na 20 minut do lodówki.

500ml śmietany kremówki ubić ( nie do końca na sztywno) z 3 cukrami waniliowymi. Powoli do masy dodać 500g serka mascarpone i dobrze wymieszać.
Do takiej masy możemy dodać różne owoce ( u mnie morele, obrane ze skórki).
Masę wylać na oziębione ciasto i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Przed podaniem torcik pokryłam cienką warstwą bitej śmietany i ozdobiłam resztką moreli.

Smacznego,

3 komentarze:

  1. ta masa z mascarpone.. pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ania, mogę się wprosić? :D Czy dziecięciu nie wypada podżerać? :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Gosia, wiesz sama, że my kiedyś w końcu musimy zobaczyć się w realu, coś przekąsić, porozmawiać. Mamy tak blisko do siebie, a tak trudno się nam odnaleźć. zapraszam serdecznie

    OdpowiedzUsuń