Tort urodzinowy
Już dawno obiecałam, że na tegoroczne urodziny teścia, zrobię mu tort o smaku, który wybierze.
Była to okrągła rocznica, dlatego też tort musiał być smaczny i wypracowany. Teść lubi torty cytrynowe ( jak mało kto), reszta gości preferuje smaki czekoladowe, kawowe lub krówkowe ( kajmakowe).
Stanęłam przed zadaniem połączenia wszystkiego w całość.
Postanowiłam, że tort będzie składał się z dwóch pięter.
Najpierw wybrałam przepis na masę cytrynową ze znanego tortu andaluzja, masa czekoladowa to masa, którą już wcześniej używałam do przygotowywania innych tortów, na bazie śmietany kremówki i gorzkiej czekolady. Dolne piętro to ciasto przełożone masą cappucino ( przepis na masę znalazłam na blogu "Moje wypieki").
Miałam do dyspozycji 2 formy okrągłe o średnicy 22 cm i 26 cm.
Z poniższego przepisu upiec: 1 krążek ciasta w małej formie i 2 krążki duże.
Składniki na 1 porcję ciasta genueńskiego
wg książki "Desery" Piera Herme
- 140 g mąki pszennej
- 40 g masła
- 4 jajka
- 140 g cukru pudru
2.Miskę z jajkami postawić na garnku z gorącą wodą i ubić masę do prawie białości, zdjąć z garnka i ubijając ostudzić.
3.Do małej salaterki włożyć 2 łyżeczi masy jajecznej, dodać roztopione masło i wymieszać.
4.Do pozostałej masy jajecznej stopniowo dodawać mąkę i delikatnie mieszać. Dodać masło połączone z masą i delikatnie wymieszać.
5. Formę posmarować masłem, wysypać bułką tartą, wlać masę.
6. Upiec do suchego patyczka; 180 stopni C 25-30 min.
Krążki ciasta upiec najlepiej wcześniej i zawinąć w folię spożywczą.
Masa cytrynowa:
- 2 cytryny
- 70 g drobnego cukru do wypieków
- 40 g masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 6 g żelatyny
- 75 g śmietany kremówki (30 %) ubitej na sztywną masę
Z cytryn otrzeć żółtą skórkę i wycisnąć sok.
Do miski szklanej lub metalowej wlać sok cytrynowy wraz ze skórką, masło,cukier, zółtka i całe jajka. Postawić na garnku z gotującą się wodą i ubić do zgęstnienia i ogrzania. Wsypać żelatynę, mieszać do jej rozpuszczenia i całkowitego połączenia się z masą. Ostudzić i schłodzić w lodówce.
Bezpośrednio przed "składaniem" tortu wyjąć zimną masę, rozbić ją mikserem i połączyć z ubitą kremówką. Wyłożyć na ciasto i wyrównać powierzchnię.
Masa czekoladowa:
- 200 g dobrej, ciemnej (gorzkiej) czekolady
- 200 g śmietany kremówki ( 30-36%)
- 3 łyżki miękkiego masła
Masa po przygotowaniu będzie wykładana na ciasto.
Masa cappucino:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietany kremówki
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 60 g kawy cappucino w proszku
- 3 łyżki drobnego cukru
"Składanie" tortu
Każdy z dużych krążków przeciąć na połowę uzyskująć 4 blaty.
Pa paterę położyć pierwszy krążek, założyć obręcz. Nałożyć 1/3porcji kremu cappucino, przykryć drugim krążkiem, docisnąć. To samo zrobić z pozostałymi krążkami.
Jeżeli lubicie możecie jak ja ciasto nasączyć naparem z espresso.
Mamy zrobiony dolne piętro tortu ( 4 blaty ciasta i 3 porcje masy pomiędzy nimi).
"Małe" ciasto przekroić na 3 blaty.
Teraz na środek dołu położyć mniejszą obręcz. Do środka włożyć 1/3 masy czekoladowej. Przykryć małym krążkiem, posmarować resztą masy czekoladowej i znowu krążek ciasta.
Teraz już pora na ostatni smak - cytrynowy. Wyłożyć masę, przykryć ciastem, docisnąć i schłodzić 2 godziny.
Dobrze schłodzone ciasto oblałam polewą czekoladową i udekorowałam.
Polewa czekoladowa:
- 300 g gorzkiej czekolady, starkowanej lub dobrze połamanej
- 250 ml śmietany kremówki
- 1/3 kostki masła.
Zalać nią czekoladę i masło, mieszać widelcem do połączenia.
Ostudzić trochę i oblać tort.
Pracy było dużo, ale efekt był smaczny i podobał się solenizantowi.
Smacznego.
piękny tort! :)
OdpowiedzUsuńhttp://niebieskapistacja.blox.pl/html
wspaniały tort! wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuństo lat dla teścia, a tort cudny !
OdpowiedzUsuń