Zupa ziemniaczana na wędzonce
Tę zupę robiłam po raz pierwszy. Kiedyś jadłam podobną, bardzo mi wtedy smakowała. Zupa nadaje się na zimne dni, a teraz pomimo kalendarzowej wiosny, temperatura oscyluje w granicach kilku stopni celsjusza.
Do zrobienia zupy potrzebne będą:
- wędzone kości wieprzowe lub wołowe
- kawałeczek wędzonego mięsa
- kawałki różnych kiełbas ( u mnie to była 1 laska kiełbasy klasztornej wędzonej z majerankiem, 2 małe śląskie i kawałek podwawelskiej)
- 4-5 marchewek
- 1 kawałek selera
- 1 kg ziemniaków
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek,2 ziarenka owoców jałowca
- 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
Ziemniaki dodajemy w dwóch turach, by pierwsze rozgotowały się mocno i zagęściły trochę zupę. Nie trzeba wtedy dodawać zasmażki lub śmietany.
Smacznego.
mmm, wygląda smakowicie... zwłaszcza w taki dzień jak dzisiaj :)
OdpowiedzUsuń