czwartek, 14 kwietnia 2011

Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana na wędzonce


Tę zupę robiłam po raz pierwszy. Kiedyś jadłam podobną, bardzo mi wtedy smakowała. Zupa nadaje się na zimne dni, a teraz pomimo kalendarzowej wiosny, temperatura oscyluje w granicach kilku stopni celsjusza.

Do zrobienia zupy potrzebne będą:
  • wędzone kości wieprzowe lub wołowe
  • kawałeczek wędzonego mięsa
  • kawałki różnych kiełbas ( u mnie to była 1 laska kiełbasy klasztornej wędzonej z majerankiem, 2 małe śląskie i kawałek podwawelskiej)
  • 4-5 marchewek
  • 1 kawałek selera
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, majeranek,2 ziarenka owoców jałowca
  • 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
Do garnka z zimną wodą włożyć kości i wędzone mięso, po stawić na gniu i zagotować. Zmniejszyć ogień, po 30 minutach dołożyć seler, połowę pokrojonych w małą kostkę ziemniaków, marchewki. Na patelni podsmażyć cebulę  ( pokrojona w kostkę), wyciśnięte ząbki czosnku i pokrojone w kostkę kiełbasy, dołożyć do gotującej się zupy. Doprawić. 20 min. przed końcem gotowania dodać resztę ziemniaków.
Ziemniaki dodajemy w dwóch turach, by pierwsze rozgotowały się mocno i zagęściły trochę zupę. Nie trzeba wtedy dodawać zasmażki lub śmietany.

Smacznego.

1 komentarz: