wtorek, 5 kwietnia 2011

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem



Tuńczyk w sosie własnym (w puszce ) zawsze znajduje się u mnie w szafce. Jest świetny jako dodatek do sosu, sałatki czy pasty kanapkowej.
Tę sałatkę robiłam na czwartkowy lunch, ale nie miałam możliwości wcześniej wstawić przepisu i zdjęć na blogu. Bardzo polecam ten przepis, bo po pierwsze kalorii w nim mało, a jest mimo wszystko sytym daniem.

Składniki:
  • kilka rodzajów sałat np: zielona masłowa, rukola, karbowana, lodowa
  • pomidorki koktailowe
  • 5-6 ugotowanych na twardo jajek
  • 2 małe puszki tuńczyka w sosie własnym
  • mogą być świeże kiełki np. fasoli czy rzodkiewki albo słonecznika
Sos:
 ( ja przygotowuję w litrowym słoiku porcję, która starcza mi na kilka np. mniejszych sałatek. Dobrze przechowuje sięw szafce)  
  • 2 łyżki musztardy francuskiej z ładnymi ziarnami gorczycy ( lubię jak pękają pod uściskiem zębów)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • pół szklanki białego octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pół szklanki przegotowanej wody
  • łyżka ulubionych ziół- mogą być suszone : tymianek, oregano, lubczyk
  • pół ząbku zgniecionego ząbka czosnku
  • 1 szklanka oliwy z oliwek lub z pestek winogron
Wszystko zamknąć w słoiku i potrząsając dobrze wymieszać. Spróbować i doprawić do indywidualnego gustu.
Sałaty pokroić lub lepiej porwać, pomidorki poprzekrajać na pół, jajka na ćwiartki. Tuńczyka osączyć z sosu własnego i dołączyć do reszty składników. Polać sosem i wymieszać.
Można chwilę schłodzić.


3 komentarze:

  1. To jedna z moich ulubionych sałatek - pyszna! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie myślałam, żeby taką zrobić. Lekka i kolorowa!

    OdpowiedzUsuń