Sałatka z tuńczykiem
Tuńczyk w sosie własnym (w puszce ) zawsze znajduje się u mnie w szafce. Jest świetny jako dodatek do sosu, sałatki czy pasty kanapkowej.
Tę sałatkę robiłam na czwartkowy lunch, ale nie miałam możliwości wcześniej wstawić przepisu i zdjęć na blogu. Bardzo polecam ten przepis, bo po pierwsze kalorii w nim mało, a jest mimo wszystko sytym daniem.
Składniki:
- kilka rodzajów sałat np: zielona masłowa, rukola, karbowana, lodowa
- pomidorki koktailowe
- 5-6 ugotowanych na twardo jajek
- 2 małe puszki tuńczyka w sosie własnym
- mogą być świeże kiełki np. fasoli czy rzodkiewki albo słonecznika
Sos:
( ja przygotowuję w litrowym słoiku porcję, która starcza mi na kilka np. mniejszych sałatek. Dobrze przechowuje sięw szafce)
- 2 łyżki musztardy francuskiej z ładnymi ziarnami gorczycy ( lubię jak pękają pod uściskiem zębów)
- 2 łyżki cukru pudru
- pół szklanki białego octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki soli
- pół szklanki przegotowanej wody
- łyżka ulubionych ziół- mogą być suszone : tymianek, oregano, lubczyk
- pół ząbku zgniecionego ząbka czosnku
- 1 szklanka oliwy z oliwek lub z pestek winogron
Wszystko zamknąć w słoiku i potrząsając dobrze wymieszać. Spróbować i doprawić do indywidualnego gustu.
Sałaty pokroić lub lepiej porwać, pomidorki poprzekrajać na pół, jajka na ćwiartki. Tuńczyka osączyć z sosu własnego i dołączyć do reszty składników. Polać sosem i wymieszać.
Można chwilę schłodzić.
To jedna z moich ulubionych sałatek - pyszna! :))
OdpowiedzUsuńWłaśnie myślałam, żeby taką zrobić. Lekka i kolorowa!
OdpowiedzUsuńPiękna taka kolorowa !:)
OdpowiedzUsuń