środa, 23 marca 2011

Zupa dyniowa

Zupa dyniowa



Tę zupę, pomimo ostrości, dużej ilości czosnku bardzo lubią nawet nasze dzieci.
Robi się ją dosyć szybko, szczególnie, że ja mam pulpę dyniową zawekowaną jesienią do słoików.

Do przygotowania zupy zużyłam:
  • 2 litry pulpy dyniowej ( jeśli nie macie to można zastąpić ją świeżą dynią, pokrojoną w kostkę)
  • 1 litr rosołu lub bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 4 średnie ziemniaki pokrojone w małą kostkę
  • 4 średnie cebule
  • 5-6 ząbków czosnku
  • curry w proszku
  • sól, pieprz
  • trochę oleju do podsmażenia
  • śmietana
W garnku na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, całe ząbki czosnku, ziemniaki. Dolać bulion i gotować na małym ogniu do miękkości. Zmiksować wszystko na papkę, dodać pulpę duniową i przyprawy. Uważać, by nie przesadzić z curry, bo każdy producent ma swoją miarę ostrości tej przyprawy.

Zupę na tależu można "dosmaczyć" śmietaną.

* - jeżeli nie mamy pulpy dyniowej, to do podsmażonych warzyw dokładamy pokrojoną w kostkę dynię, dolewamy trochę więcej bulionu i gotujemy wszystko do miękkości.

Smacznego.

2 komentarze:

  1. Świetna zupa :) Bardzo lubię dyniową:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa dyniowa to pyszna sprawa. Zjadłabym ją sobie dziś.

    OdpowiedzUsuń