wtorek, 29 marca 2011

Babka ucierana kakaowo-waniliowa z żurawiną

Babka ucierana kakaowo - waniliowa z żurawiną



Cudowna babka, której przepis jest prosty i mało skomplikowany do wykonania.
Można z niego wyczarować ciasta o różnych smakach, modyfikując dodatki.

Składniki:
  • 6 jaj ( osobno żółtka i białka)
  • kostka margaryny - 250g
  • 1 szkl.cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka białego octu
  • 8 łyżek oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szkl.mąki
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • garść suszonej żurawiny
Miękką margarynę utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodać olej, ocet, proszek, mąkę i żółtka. Wszystko połączyć ze sobą.
Białka ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać szpatułką do otrzymanej masy.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej żurawinę.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.
Formę z kominkiem wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Ciasto nakładać do formy naprzemiennie: jasne,ciemne,jasne i na końcu ciemne.
Piec 40-55 minut, do suchego patyczka.

Smacznego.

4 komentarze:

  1. Akurat w szafce mi zalega żurawina suszona. Nawet ostatnio myślałam, czy by jej do czegoś nie wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo apetycznie i świątecznie :)pozdrawiam

    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu musi być cudowna, zwłaszcza że na taką wygląda...a ja ją koniecznie wypróbuję, bo my ostatnio jacyś babkowi się zrobiliśmy:) Pozdrawiam
    Jolanta Szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekna ta babeczka jest! Ślicznie wygląda, a dzieki kwiatuszkom tak wiosennie i świątecznie się prezentuje:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń