Serniki często pojawiają się na naszym stole. Tym razem pojawił się sernik ajerkoniakowy na czekoladowym spodzie.
Ciasto czekoladowe:
1/2 kostki margaryny
3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków
2 żółtka
2 szkl. mąki krupczatki
2 łyżki kakao
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia
Wszystkie składniki posiekać razem lub zmiksować w robocie. Ciasto można włożyć na godzinę do lodówki, a następnie rozwałkować na dno prostokątnej blachy. Można też po wyrobieniu składników rozłożyć ciasto na spodzie i schłodzić je w blaszce.
Białka ubić na sztywną pianę. W drugiej misce ubić ser, dodawać po kolei żółtka i mleko. Dobrze wymieszać. Dosypać budyń i małym strumieniem wlewać advokat. Odłożyć robot i delikatnie szpatułką wmieszać ubite białka. Masę serową wylać na ochłodzony spód. Wstawić do ciepłego piekarnika 180 stopni na 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 60 minut. Wystudzić w piekarniku.
Uwielbiam serniki. Lubię jeść sernik jeszcze taki na wpół ciepły :).
OdpowiedzUsuńJejku,jaki ładny!:)
OdpowiedzUsuńTak wyszedł ładny i smaczny
OdpowiedzUsuń