środa, 28 grudnia 2011

Sernik ajerkoniakowy

Serniki często pojawiają się na naszym stole. Tym razem pojawił się
 sernik ajerkoniakowy na czekoladowym spodzie.



Ciasto czekoladowe:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków
  • 2 żółtka
  • 2 szkl. mąki krupczatki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia
Wszystkie składniki posiekać razem lub zmiksować w robocie. Ciasto można włożyć na godzinę do lodówki, a następnie rozwałkować na dno prostokątnej blachy. Można też po wyrobieniu składników rozłożyć ciasto na spodzie i schłodzić je w blaszce.

Masa serowa:
  • 1kg sera do wypieków ( u mnie president)
  • 1 puszka ( 533ml) skondensowanego mleka słodzonego
  • 5 jajek - osobno białka i żółtka
  • pół szkl. advokatu
  • 1 op. budyniu waniliowego bez cukru
Białka ubić na sztywną pianę. W drugiej misce ubić ser, dodawać po kolei żółtka i mleko. Dobrze wymieszać. Dosypać budyń i małym strumieniem wlewać advokat. Odłożyć robot i delikatnie szpatułką wmieszać ubite białka. Masę serową wylać na ochłodzony spód.
Wstawić do ciepłego piekarnika 180 stopni na 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 60 minut. Wystudzić w piekarniku.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam serniki. Lubię jeść sernik jeszcze taki na wpół ciepły :).

    OdpowiedzUsuń