wtorek, 31 maja 2011

Tarta szpinakowa z serami pleśniowymi

Tarta  szpinakowa z serami pleśniowymi


Bardzo lubię tarty, te na słono, ostro i te na słodko. W niedzielę przygotowałam 2 tarty. Pierwsza to bardzo prosta, a zarazem smaczna tarta ze szpinakiem i dwoma rodzajami serów. O drugiej napiszę jutro.

Składniki na ciasto kruche:
  • 100g mąki krupczatki
  • 100g mąki pszennej
  • 100g zimnego masła
  • 1 jajko
  • trochę soli
Powyższe składniki szybko zagnieść, rozwałkować na cienki płat ciasta ( ja robię to pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia) i wyłożyć na wysmarowaną masłem formę do tart o średnicy 26 cm. Widelcem w dnie porobić odpowietrzające dziurki.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni celsjusza.
Wstawić spód do podpieczenia na 15 minut.

W międzyczasie przygotować nadzienie:

Nadzienie:
  • duży pęczek szpinaku,
  • 50g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
  • 50g sera pleśniowego z zieloną pleśnią
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • pół szklanki śmietany 30%
  • sół, pieprz
Umyty szpinak podsmażyć szybko na maśle z czosnkiem, doprawić solą i pieprzem.
Zdjąć z patelni by trochę ostygł. Jajka rozkłucić ze śmietaną, solą , pierzem.
Dodać szpinak, pokruszone sery i wyłożyć na podpieczony spód. Dołożyć pomidora, wstawić do piekarnika i dopiekać ok. 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Podawać na ciepło, ja lubię też na zimno.



Smacznego

3 komentarze:

  1. Też uwielbiam tarty. A dodatek pomidorów to świetny pomysł :)
    http://polkazprzyprawami.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Alez świetnie i apetycznie wygląda. Super!:)

    OdpowiedzUsuń